Vis dar tenka susidurti su sukurtais mitais apie siūles ir užpildus. Kas jie, kodėl reikalingi, kokios įrengimo klaidos ir kodėl? Viskas, ką turėtumėt žinoti apie siūles ir užpildus – šiame blogo įraše.

Trumpai – apie siūles ir užpildus, bei jų vaidmenį grindinyje

Grindinio trinkelių arba šaligatvio plytelių klojimo metu tarp gaminių yra formuojamas tarpas, kitaip sakant, trinkelės koljomos formuojant siūles, kurias padengiant užpildais, užtikrinamos kelios, itin svarbios dangos funkcijos:

  • gebėjimas priimti ir paskirstyti dangai tenkančias apkrovas nepažeidžiant pačios dangos vientisumo
  • užtikrinant dangos drenavimą, tokiu būdu danga apsaugoma nuo perteklinio vandens kiekio, danga tinkama eksploatacijai, perteklius paskirstomas į dirvožemį.  

Taigi, reziumuojant, siūlių ir užpildų vaidmuo yra užtikrinti tinkamą ir saugią dangą: tinkamai suformuota danga neleis trinkelėms ar plytelėms remtis, trintis, deformuotis, o naujos kartos siūlės užpildai ne tik apsaugos grindinį nuo išsikraipymo, piktžolių, bet ir spręs drenavimo klausimus. Žinoma, būtinas ir taisyklingai suformuotas pagrindas. Bet kaip teisingai pasirinkti siūlės užpildus?

Dangos savybės – kokių savybių užpildus pasirinkti?

Prieš gilinantis į naudojamus siūlių užpildus, aptarkime aplinkos poveikį dangai. Dangą veikia patiriamos apkrovos (pėstieji, transporto priemonės), gaunama drėgmė (krituliai, aplinkos drėgmė), dangos priežiūros priemonių mechaninis poveikis (pavyzdžiui, valymo mašinos), taisyklingai/ netaisyklingai naudojamos medžiagos (pavyzdžiui, jei žiemos metu naudojama vietoje smėlio – druska). Taip pat dangą veikia ir nuolat besikeičiantis klimatas – itin gausūs kritulių kiekis, ypač šiltuoju metų laiku, ką ir sprendžia drenuojantys siūlių užpildai.

Atkreipiame dėmesį, kad šylant klimatui ir fiksuojant vis šiltesnę vidutinę metinę temperatūrą, didėja dangų patiriamų pilnų atšilimo/atšalimo ciklų (ciklas – pilnas visos dangos įšalimas arba atšilimas) kiekis šaltuoju metų laiku. Pavyzdžiui, prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje šaltuoju laikotarpiu dangos patirdavo 2-3 pilnus atšalimo / atšilimo ciklus, dabar dangos patiria 10-11 pilnų ciklų, taigi siekiant užtikrinti dangų atsparumą būtina naudoti atinkamas medžiagas ir priemones.

Šiuolaikiniai siūlių užpildai yra vandeniui atsparūs, lankstūs, tad maksimaliai padeda dangai prisitaikyti prie aplinkos iššūkių.

Apie skirtingus užpildus – jų pliusai ir minusai

Siūlių užpildai gali būti:

  • Tradiciniai užpildai – atsijos, smulki skalda arba smėlis, tačiau po intensyvesnio kritulių laikotarpio ar šaltos žiemos, danga, su tokio tipo užpildu, reikalaus nuolatinės priežiūros siūles užpildant naujai, nes po sezono – kaip taisyklė – užpildai būna sunykę ir išsiplovę. Naudojant šiuos užpildus, grindinys neapsaugomas nuo piktžolių, o jei siūlės neprižiūrimos, per keletą metų užsineša ir nebedrenuoja vandens.
  • vis dar pasitaiko naudojančių cementinius užpildus. Jie yra visiškai netinkami, nes nėra laidūs vandeniui, tad šaltuoju laikotarpiu patirdami atšalimo / atšilimo ciklus, deformuoja dangą, iškelia arba pažeidžia trinkeles, arba plyteles, ko pasėkoje atsiranda įtrūkimų, nuskilimų. Tokią dangą tvarkyti būtina, kitaip danga nėra tinkama saugiam eksploatavimui. Šiltuoju metu jie nedrenuoja kritulių, tad dangos paviršiuje gali susidaryti balos, silpninančios dangą.  
  • Naujosios kartos siūlių užpildai, kurie yra draugiški gamtai, laidūs vandeniui, lankstūs, ir ilgalaikiai.

Betono Mozaika siūlomi išskirtinės kokybės siūlių rišikliai yra sukurti sintetinės dervos pagrindu, pritaikyti įvairios paskirties dangoms – tiek privačioms, tiek ir viešosioms zonoms, skirti įvairiam siūlių pločiui (nuo 1 mm), bei įvairioms apkrovoms – nuo pėsčiųjų iki sunkiojo transporto priemonių (iki – 40 t). Daugiau informacijos – visuose pardavimo skyriuose arba bendraisiais kontaktais.

Užpildas Pliusas Minusas
Smėlis/
smulki skalda
Ekologiškas Reikalinga nuolat papildyti siūles, po intensyvesnio lietaus išsiplauna
Cemento pagrindo užpildas
NEREKOMENDUOJAMAS
Šaltuoju metu tampa dangos deformacijos, įtrūkimų priežastimi.
Šiltuoju – nedrenuoja perteklinio vandens/ kritulių. Reikalingi nuolatiniai remonto darbai.
Naujosios kartos
Romex gaminiai
Ekologiški, lankstūs, ilgalaikiai, lengvai panaudojami Pirminė investicija didesnė nei kitų užpildų, ilgalaikio eksploatavimo laikotarpiu nereikalauja nuolatinių priežiūros kaštų

Romex užpildų privalumai lyginant su:

Smėlio/ žvyro užpildu Cementiniu užpildu
Siūlėse – jokių piktžolių Padengus Romex užpildus, paviršius lieka tvarkingas, nelieka cemento likučių
Lyjant neišsiplauna Atsparus šalčiui
Lengva priežiūra Laidus vandeniui
Patogi eksploatacija – dviračių, paspirtukų ir kitų transporto priemonių ratai nestringa siūlės vietoje Paprastas padengimas – greitai ir paprastai naudojami produktai
Patogu, nepažeidžiami aukštakulniai Nereikalauja nuolatinės priežiūros ir remonto
Hollister

Dangų projektavimo taisyklės

Flex Joint

Elastingas siūlių užpildas

Romex Fugenfestiger - siūlių stipriklis

Danga

Kaip kovoti su augmenija tarp trinkelių? Kaip gali padėti siūlių užpildai?