Trinkelių įrengimas. 

Trinkelės, kurias paklojo profesionalūs meistrai, ir kurios tinkamai ir kokybiškai prižiūrimos, gali tarnauti kad ir pusšimtį metų. O jų formų ir spalvų įvairovė – pagyvinti įmantriausių namų eksterjerą. Tačiau specialistai įspėja – betono trinkelių įrengimui būtinos specifinės žinios, įgūdžiai ir įrankiai. Tik investavus į profesionalų darbą, galima tikėtis, jog trinkelės atitiks gamintojų deklaruojamas eksploatacines savybes, bus tvirtos ir ilgaamžės.

Statybų techniniame reglamente įtvirtintas nuostatas, jog nesudėtingiems I grupės inžineriniams statiniams nėra privalomas statinio projektas (STR1.01.07:2010 „Nesudėtingi statiniai“ 14 punktas). Visais kitais atvejais, dangos, kaip statinio, projektas yra privalomas ir jį reikia parengti. Rekomenduojame į tai atkreipti dėmesį!

Trinkelės ir grindinio kokybė

Grindinio dangos kokybė įprastai priklauso ne tik nuo trinkelės, bet labiausiai ir pirmiausia – nuo įrengto pagrindo kokybės, tai viena svarbiausių trinkelių įrengimo grandžių. Nors ir atrodo keista, tačiau labai dažnai vizualus trinkelių brokas yra tiesiog rezultatas to, kas nematoma, yra po jomis. Skaičiuojama, jog pagrindas lemia 90 proc. dangos stiprumo ir stabilumo. Pavyzdžiui, jei dangos konstrukcijai panaudotas netinkamas pagrindas, joje susidaro įdubų, provėžų. Specialistai rekomenduoja dangos konstrukcijos sluoksniams įrengti naudoti nesurištuosius mineralinių medžiagų mišinius, paprastai tariant – jie turi būti laidūs vandeniui, tad cementas ar betonas nėra tinkami pasirinkimai pagrindams įrengti (jie praktiškai nepraleidžia vandens). Kalbant apie pagrindų sluoksnius, jų storį, visuomet rekomenduojame vadovautis reglamentais.

Grindinio pažeidimai

Eksploatuojant dangą, kurios pagrindai netinkami,  trinkelių paviršiuje atsiranda įtrūkimų ar atskilimų, jos išsiklaipo, atsiranda provėžos, duobės, tad gadinamas ir dangą naudojantis transportas. Dangos konstrukcijai turint mažesnį nei reikalaujama pralaidumo vandeniui koeficientą (k ≥ 1,0×10-5 m/s.), apšalusios ar apledėjusios trinkelės gali trūkinėti ir skilinėti. Be to, jei trinkelių pagrindas nepralaidus vandeniui, susidaro balos, vanduo nėra tinkamai drenuojamas.

Ant kokybiškai įrengto pagrindo laikančiojo sluoksnio turėtų būti įrengiamas pasluoksnis, kurį specialistai rekomenduoja tankinti kartu su paklotomis trinkelėmis, tokiu būdu užtikrinant betoninės dangos tolygumą. Beje, įrengiant pasluoksnį, jis turėtų būti 1 cm didesnis (priklausomai nuo pasluoksnio medžiagos), lyginant projekte numatytu galutinės konstrukcijos storiu.

Bordiūrai

Trinkelių įrengimas ir bordiūrai. Trinkelių grindinį būtina įrėminti. Tam per visą perimetrą įrengiami bordiūrai. Kokybiškas jų įrengimas apsaugo nuo trinkelių poslinkių, sykiu pažeidimų. Svarbu ir tai, jog būtina įrėminti ir pėsčiųjų erdves. Nors apkrovas ir nėra didelės, tačiau bėgant laikui kraštinės trinkelės išjudinamos, netenka savo konstrukcinio tvirtumo, be to, ant jų nešasi žemės, pradeda želti augalija.

Apkrovos trinkelių dangai

Trinkelės klojamos tik įvertinus būsimą mechaninį poveikį. Jei grindinys paklotas ten, kur nėra transporto judėjimo, apribojimų renkantis trinkelių formą ar klojimo raštą nėra. Jei numatytas lengvojo transporto ar laikinas pagalbinio transporto judėjimas, trinkeles draudžiama kloti ilgąją kraštinę orientuojant išilgai transporto judėjimui. Tokiu atveju specialistai rekomenduoja rinktis klojimo raštą skersai, įstrižai arba eglute. Jei numatytas sunkiojo transporto judėjimas, ypatingos apkrovos, turėtų būti naudojamos sujungiamosios trinkelės, kurias patariama kloti eglute. Be to, labai svarbu pasitarti su specialistais, kokios storio trinkeles reikėtų rinktis, kadangi storis tiesiogiai susijęs su generuojamomis apkrovomis, jam pritaikytas. 6 centimetrų storio trinkelės tinkamos lengvajam transportui, na o sunkiajam jau reikėtų rinktis 8 – 10 centimetrų storio betoninių trinkelių dangą.

Svarbu žinoti ir tai, kad trinkelės yra skirtingų formų ne vien dėl grožio, o dar ir dėl to, jog yra pritaikomos transporto apkrovoms. Didesnėms apkrovoms tinkamos “bangelės” ar “L” formos gaminiai, kadangi iškloti jie ypač tvirtai sukimba ir tempimo jėgos juo veikiai minimaliai.

Siūlės tarp trinkelių

Trinkelių įrengimas ir baigiamieji akcentai – siūlės. Klojant trinkeles būtina suformuoti siūles, kurių užpildamas derėtų naudoti nesurištuosius mineralinių medžiagų mišinius, apsaugančius nuo nepageidaujamos augmenijos ir trinkelių pažeidimų. Siūlėms formuoti „Betono mozaika“ siūlo vokiečių firmos „Romex“ siūlių užpildus ir rišiklius, tinkamus įvairiausiam grindinio ir įvairiausioms jam generuojamoms apkrovoms.

Taigi, trinkelių įrengimas nėra toks paprastas dalykas, kaip gali pasirodyti, kadangi reikia atsižvelgti į gan nemažai elementų. Rekomenduojame visuomet gerai apsvarstyti, kaip naudosite grindinį ir rinktis profesionalius klojėjus, kuriuo Lietuvoje tikrai apstu. Trinkelės – ilgalaikis ir aplinkai draugiškas sprendimas, tad į jį verta investuoti šiek tiek brangaus savo laiko.

Trinkelių įrengimas
Daugiaspalvė Orange Granit
Orange granit

Dangos atsparumas šalčiui

Orange granit daugiaspalvė

Praktiniai patarimai: kaip išvengti klaidų įsirengiant dangą

Fossil daugiaspalvė

Grindinio dangų tendencijos: jau laikas permąstyti sprendimus, sutaria specialistai

Šventosios aikštė

Betono gaminiai ir populiariausi mitai apie juos