Trinkelės ar asfaltas? 

Tiek asfaltas, tiek betoninės grindinio trinkelės naudojamos kelių, stovėjimo aikštelių, namų, gatvių, kiemų, dviračių/pėsčiųjų takų, uostų ir kitų objektų klojimui. Vis tik, svarstant, kuri danga trinkelės ar asfaltas yra geresnė ir kurią  geriau pasirinkti, laimi betoninės trinkelės. Žemiau atskleisime, kokie pastarųjų privalumai prieš asfaltą.

Trinkelės ar asfaltas? Parkingas Šiaurės miestelyje Outlet, Vilnius.
  • KAINA. Vienas svariausių argumentų – dangos kaina. Betoninės trinkelės būna įvairaus aukščio (5-15 cm), asfalto storis taip pat priklauso nuo projektuojamo objekto apkrovų. Jei viskas pagal projekto reikalavimus, betono trinkelių dangą įrengti turėtų būti pigiau.
  • EKOLOGIJA. Grindinio trinkelės gaminamos iš natūralių medžiagų, tokių kaip smėlis, cementas, įvairių frakcijų skaldos, granitinės atsijos, o asfalto sudėtyje yra aplinkai kenksmingų šalutinių naftos produktų. Neseniai patiestas arba sušlapęs asfaltas skleidžia specifinį kvapą. Sumanus betono gaminių, kaip statybinės medžiagos panaudojimas, gali sumažinti pagrindinius poveikius gamtai, kurie prisideda prie klimato kaitos. Trinkelių danga taip pat gali būti perdirbta ir panaudota kaip naujų gaminių dalis. Taigi, trinkelių atveju tai ir žiedinės ekonomikos produktas. 
  • EISMO SRAUTO ATLAIKYMAS. Trinkelių danga geriau atlaiko automobilių srautus, todėl yra išvengiama dažno asfalto trūkumo – provėžų. Trinkelių danga kai kurių miestų, pavyzdžiui, Ventspilio, gatvėse yra visiškai įprastas reiškinys. Trinkelių dangai taip pat sukurti papildomi produktai leidžiantys dangą apsaugoti nuo judesio. Šie produktai, ankeriai, įrengiami itin gausias ir intensyvias apkrovas patiriančiose zonose. 
  • MAŽESNI DANGOS REMONTO KAŠTAI. Remontuojant trinkelių dangą, užtenka defektuotą trinkelę ar trinkelių plotą pakeisti naujomis. Tuo tarpu asfalto dangos remontas yra sudėtingas procesas, atliekamas brangia technika, dėl ko remonto kaštai yra daug brangesni.
  • Renkantis betoninių grindinio trinkelių dangą yra didesnė raštų, spalvų, formų pasirinkimo galimybė. Pasirinkus tinkamą gaminį galima ne tik sutvarkyti savo takus, kelius, bet ir pabrėžti aplinkos grožį. Trinkelių gamintojų asortimente yra visi reikalingi betono gaminiai: nuo įvairiausių formų vejos, kelio bortelių iki šaligatvio, ažūrinių plytelių, trinkelių. Asfalto gamintojai produkcijos, kuri leidžia atskirti grindinį nuo kitų dangų, pasiūlyti negali.
  • DIDESNIS PATVARUMAS. Asfalto dangoje atsiranda plyšių, ji suskyla, pradeda byrėti. Dažniausiai kelių dangos asfaltbetonis funkcionuoja trumpiau nei numatyta. Tuo tarpu betoninės trinkelės išsilaiko sveikos visą numatytą funkcionavimo laiką.
  • GERESNIS ŠVIESOS ATSPINDĖJIMAS. Betono gaminiai atspindi nuo 33 iki 50 proc. daugiau šviesos nei asfaltas. Tai ypač svarbu norint saugiai vairuoti naktį bei stengiantis sumažinti gatvių apšvietimo išlaidas ir tuo pačiu prisidedant prie gamtos išsaugojimo.
  • MAŽESNIS KARŠČIO EFEKTAS. Betoniniai gaminiai, tarp jų ir grindinio trinkelės, turi saulės spindulius atspindintį paviršių, todėl sumažina miesto gatvių karščio efektą. Šviesesnė trinkelių spalva turi didesnę saulės atspindėjimo galią – albedą, todėl atmosferos temperatūra gali būti mažesnė net iki 15%. Be to, esant dideliems karščiams, asfalto danga minkštėja ir taškinės apkrovos palieka įspaudus. O taip pat garuodamas asfaltas išsiplauna, užpildas iškorėja ir asfaltas praranda savo lygumą.
  • SAUGESNIS VAŽIAVIMAS. Betoninių gaminių kelio dangos sumažina nelaimingų kelio eismo įvykių tikimybę, kadangi betoninė kelio danga ne tik užtikrina geresnį matomumą naktį, bet ir didesnį mašinos ratų sukibimą su danga.
  • KLOJIMAS. Įprasta manyti, kad specialia technika asfalto dangą padengti galima per žymiai trumpesnį laiką nei grindinio trinkeles, tačiau reikia paminėti, kad ir grindinio trinkeles galima kloti mechanizuotu būdu – specialiomis klojimo mašinomis.
  • Kelyje ar automobilių stovėjimo aikštelėje paklojus asfalto dangą, eismo ar automobilių stovėjimą žyminčias linijas reikia braižyti papildomai. Klojant grindinio trinkeles, į dominuojančios spalvos grindinį galima nesudėtingai įvesti kitą spalvą – taip bus sukuriami reikalingi juostų ar automobilių stovėjimo vietų atribojimai. Trinkelių asortimente taip pat yra ir specializuotų gaminių akliesiems ir silpnaregiams, kurie nesudėtingai gali būti įkomponuoti į trinkelių grindinį reikiamoje vietoje.

Betoninių gaminių savybės: ypatingas ilgaamžiškumas, tvirtumas, didelis šviesos atspindėjimas, prieinama kaina ir kt. padaro šiuos gaminius daug patrauklesnius už tradicinį dangos klojimo būdą asfaltu. Rinkitės pigesnį, patvaresnį ir saugesnį būdą padengti ne tik nuosavų namų, bet ir didesnių infrastruktūrinių objektų teritorijas.

Tad, galimai jau atsakėme į klausimą kuri danga yra geresnė ir kokie kiekvieno pasirinkimo privalumai. Trinkelės ar asfaltas? 🙂 

Hollister

Dangų projektavimo taisyklės

Šventosios aikštė

Betono gaminiai ir populiariausi mitai apie juos

Viskas, ką turėtumėte žinoti apie siūles ir užpildus