Dangų projektavimo taisyklės

Dangų projektavimo taisyklės, nors tai aktualiausias klausimas projektuotojams ir architektams, svarbus ir privatiems vartotojams, planuojantiems ir projektuojantiems funkcionalias dangos zonas. Ši informacija taip pat aktuali aplinkotvarkos specialistams ir grindinio įrengimu, klojimu užsiimančioms kompanijoms. Apie pokyčius anksčiau galiojusiuosiuose dokumentuose liečiančius pėsčiųjų ir dviratininkų dangų įrengimą jau esame kalbėję ir rašę, bet suintensyvėjus aplinkotvarkos darbams, norėtume darsyk akcentuoti keletą esminių pokyčių.

Tad ką svarbu žinoti?

Dangų projektavimo taisyklės yra aprašytos ir reglamentuotos 2019 m. sausio mėnesio dokumente Dėl Automobilių kelių standartizuotų dangų konstrukcijų projektavimo taisyklių KPT SDK 19 patvirtinimo. Šiame dokumente matomi pakeitimai – projektuojant pėsčiųjų ir dviračių takų konstrukcijas, kalbant apie trinkelių ir plokščių dangą, lieka tik 8 cm aukščio gaminiai.

Dangų projektavimo taisyklės pėsčiųjų ir dviratininkų danga

Dangų projektavimo taisyklės pėsčiųjų ir dviratininkų danga.

Tokiu atveju, įrengiant dangas privaloma rinktis 80 mm aukščio gaminius. Gaminiai kuriuos siūlome:

        • Plokštės, pavyzdžiui Plaza 6×2, Plaza 6×4, Plaza 4×2, ar Plaza 2×2 – šie visi produktai yra 80 mm (arba 8 cm aukščio)
        • Renkantis įprastas šaligatvio plyteles, atsižvelgiant taisyklių reikalavimams tinkamiausi produktai – Hansa 8 bei netrukus pasirodysiantis produktas – Hansa 8 Plus, kurio matmenys 500x500x80 mm.
Kodėl keičiasi reikalavimai produktų aukščiui?

Produktų aukščio pokytis tiesiogiai susijęs su besikeičiančiomis apkrovomis – erdvės dažnai tvarkomis ir valomos nebe rankiniu būdu, o pasitelkiant valymo mašinas. Pastarųjų svorio veikiami gaminiai greičiau dėvisi, nesant siūlių užpildymui gali trintis, lūžti. Toks grindinys tampa nesaugiu eksploatuoti, turi būti remontuojamas. 80 mm arba 8 cm gaminiai pritaikomi sunkiasvorio transporto apkrovoms, tad tinkami valyti, plauti mechanizuotu būdu. Suprantama itin aktualus lieka siūlių užpildų faktorius, apie tai kviečiame skaityti čia.

Atkreipiame dėmesį, kad pokyčiai reglamentuoti dar 2019 m., kitaip sakant jie jau galioja ketvirtus metus iš eilės. Tad visos viešosios erdvės privalo būti projektuojamos laikantis šių reglamentų.

Ar tai aktualu privačiam vartotojui?

Privatus vartotojas savo erdves gali įsirengti be projektavimo stadijos, tačiau būtina atsižvelgti į numatomas grindinio apkrovas. Tiesa, įprastai privačių erdvių apkrovos ribojasi lengvaisiais automobiliais, tad tokioms erdvėms pakanka ir 60 mm aukščio gaminių. Mūsų klientai mielai renkasi modernius gaminius tiek parkingo, tiek vidinio kiemo zonai.

O kaip bus su plytelėmis ir plokštėmis iki 8 cm aukščio?

Suprantama, asortimente liks ir įprastos šaligatvio plytelės Hansa 6, Hansa 7 ir Hansa 7 Plus, tinkamos privačių zonų įrengimui. Nors šie gaminiai yra klasika, tačiau mūsų klientai mieliau renkasi modernius sprendimus, pavyzdžiui plokštes Plaza arba rifliuoto paviršiaus gaminius Nida, Nida Plus.

ankeriai

Ankeriai - apsauga nuo poslinkio

Orange granit daugiaspalvė

Praktiniai patarimai: kaip išvengti klaidų įsirengiant dangą

Fossil daugiaspalvė

Grindinio dangų tendencijos: jau laikas permąstyti sprendimus, sutaria specialistai

Ogmios miestas parkingo zona

Grindinio trinkelės ar asfaltas?