Ažūrinės trinkelės – kas tai?

Daugelis esame matę ažūrines trinkeles, arba, liaudiškai kalbant, “tas su skylėmis”. Jos dažniausiai klojamos ant nedidelių šlaitų kaip juos įtvirtinantis mažosios architektūros elementas. 

Kaip ir minėta prieš tai, pirmas dalykas, kuris dažniausiai šauna į galvą žmonėms, kasdienėje savo veikloje nesusiduriantiems su grindinio projektavimu, yra ažūrinėmis trinkelėmis nuklotos pakalnės ar šlaitai. Toks pasirinkimas turi daug praktinių sumetimų. Ažūrinės trinkelės šlaitą “įrėmina”, neleidžia jam judėti, saugo nuo ardomojo vandens, vėjo poveikio.

Ažūriniai gaminiai
Ažūrinės trinkelės šlaitų sutvirtinimui

Pavyzdžiuose matome teisinga produktų panaudojimą MO muziejaus sodelyje Vilniuje. Pirmoji nuotrauka – 2019 m. taip pat galime palyginti su vaizdu 2022 m. 

Ažūrinės trinkelės – šlaito sutvirtinimui

Erdvės tokiai mažosios architektūros elementais pagyvinamos, atrodo žaismingesnės. Į tarpus dažnai pilama įvairi skalda, jos spalvomis galima varijuoti, tad galimybių, kaip atrodys erdvė yra daug. Be to, nevertėtų pamiršti ir to, kad ažūrinės trinkelės/plokštės taip pat gali būti įvairiausių spalvų ir atspalvių. Kol kas spalvingi ažūro gaminiai pasirenkami retai, tačiau vakarų Europoje tai yra populiari priemonė pagyvinti tiek viešas, tiek privačias erdves.

Vienas didžiausių pliusų, kuriuos suteikia ažūrinės trinkelės, yra laisvas vandens nubėgimas ir susigėrimas į dirvą.  Nesusidaro balos, vanduo “nestovi” kieme ar aikštelėje, nesutrikdomas natūralus vandens susigėrimas į gruntą, jo cirkuliaciją. Kaip ir kitus betoninius grindinio elementus, ažūrines trinkeles taip pat privalu kloti ant specialiai paruošto ir vandeniui laidaus pagrindo. Ažūro tarpeliai dažniausiai užpildomi skalda, tačiau galimas ir kitas variantas – leisti juose laisvai želti žolei. Toks sprendimas tinka tiems, kuriems nesinori savose erdvėse daug betono.

Ažūrinės trinkelės takams ir dangoms

Visgi takams, parkingams ir bendrosioms zonoms tinkamiausi produktai, taip pat ir pritaikyti transporto apkrovoms yra Eko Line ir Eco Domino gaminiai.

Ažūrinės trinkelės yra puikus sprendimas tiems, kam reikalingas ypač tvirtas grindinys su dideliu, natūraliu vandens pralaidumu bei tiems, kurie nori, jog jų aplinka būtų gyvesnė ir žalesnė.

Eco Domino

Skaldos rišikliu sutvirtinta skalda Eco gaminiuose

Hollister

Dangų projektavimo taisyklės

Orange granit daugiaspalvė

Praktiniai patarimai: kaip išvengti klaidų įsirengiant dangą

Eco Line

Ažūrinės trinkelės: kam skirti Eco Line ir Eco Domino drenuojantys produktai